Norge savner fotball-EM 2016

Norge kvalifiserte seg ikke til EM 2016 – men drømmen lever videre

EM 2016 «sparkes» i gang den 10. juni utan Norge, når vertsnasjonen Frankrike møter laget fra Romania. Kvalifiseringen til årets EM pågikk mellom september 2014 og november 2015. Lag fra hele 53 nasjoner var med i kvalifiseringsspillet og kjempet om 23 ledige plasser. Som vertsnasjon var Frankrike automatisk kvalifisert. Til tross for at landslaget ikke får delta i EM, vil likevel én nordmann være tilstede. Svein Oddvar Moen, Norges høyeste rangerte dommer, er tatt ut til mesterskapet. Drømmen om EM lever videre, og vi håper å kvalifiseres til EM 2020!

Kvalifiseringen

De 53 lagene som deltok i kvalifiseringsspillet ble delt i 9 grupper, hvorfra de to beste lagene gikk videre. Det beste av alle lagene som ble gruppetreer ble også kvalifisert til sluttspillet – i denne omgang var det Tyrkia. Da stod 8 gruppetreere igjen for å spille om de gjenværende plassene i et såkalt «Play off». Norge var et av lagene som måtte ut i Play off, og i november 2015 møtte de Ungarn. Store forventninger var knyttet til dette mNorgeøtet; Norge var ubeseiret mot Ungarn siden 1990, og alle så frem til endelig å få en plass i EM for første gang siden år 2000. På Ullevaal Stadion ble Norge slått 1-0, og trengte en seier i Budapest for å kunne kvalifiseres. Skuffelsen da stor da den siste Play off-kampen i Budapest endte med tap 2-1, noe som betydde at Ungarn gikk videre til EM 2016 – sammen med lagene fra Irland, Ukraina og Sverige.

EM og tipping

Selv om Norge ikke klarte å kvalifisere seg til fotball-EM denne gang, er det selvfølgelig mulig å følge de andre lagene i mesterskapet. Det mister utvilsomt noe av sjarmen når det norske landslaget ikke er med, men en måte å øke spenningen på kan være å spille på de lagene som faktisk deltar. De ulike bettingselskapene tilbyr en rekke spillobjekter, for eksempel EMs toppscorer, og selvfølgelig gullvinner. Man kan også spille på ulike enkeltkamper, gruppevinnere og en rekke andre objekter.