Din guide til norsk eliteserie – tippeligaen

For den allmenne nordmann kan begrepene «eliteserie» og «tippeligaen» kanskje virke skremmende. Hva er forskjellen, og hvorfor har vi forskjellige navn på ting? For å rette opp i malplassert angst og frykt for fotballbegrep har vi skrevet denne artikkelen, som forhåpentligvis kan være til hjelp!

Ligaen

Den øverste divisjonen i norsk herrefotball, kjent som «Eliteserien», endret i 1990 navn til «tippeligaen» ettersom Norsk Tipping da gikk inn som hovedsponsor. Mellom 1995 og 2008 bestod eliteserien, eller ligaen, av 14 lag. Først i 2009 ble serien utvidet til 16 lag, slik vi kjenner den i dag.

Poengsystemet

Sesongen i ligaen strekker seg fra vår til høst. I løpet av sesongen skal hvert lag spille to kamper mot hver motstander – én hjemmekamp og én bortekamp – noe som totalt gir 30. kamper fortippeligaen hvert lag. En seier gir 3 poeng, uavgjort gir 1 poeng, og tap gir selvfølgelig 0 poeng. Dersom to eller flere lag ender opp med den samme poengsummen ved sesongslutt blir målforskjellen tellende. Målforskjellen er antall scorede mål minus antall mål som er sluppet inn. Hvis målforskjellene mellom lagene også er like, teller kun antall scorede mål.

Poengsystemet vi har i dag har vært i bruk siden 1988. Før dagens poengsystem ble tatt i bruk ble uavgjorte kamper avgjort ved straffespark.

Seriemesteren

Seriemesteren, dvs. vinneren av ligaen/eliteserien, har rett til å spille kvalifisering til Champions League den påfølgende sesongen. Serietoer- og -treer får, sammen med seriemester, plass i kvalifiseringen til Europa League som inntil 2009 ble kalt for «UEFA-cupen».

Tippeligaen 2016

I 2016 arrangeres den 72. sesongen av norsk eliteserie i fotball. Det er den 27. sesongen som går under navnet «tippeligaen», og består av den 13 beste lagene fra tippeligaen 2015 samt de 2 beste lagene fra 1. divisjon for menn 2015, i tillegg til vinneren av kvalifiseringen til tippeligaen 2016. Det vil være interessant å se hvordan det går for alle lagene. Hva er heie på deg?